高职单招网欢迎您!
首页 重庆 四川 湖南 福建 河南 广东 湖北 江苏 浙江 山东 安徽 海南 江西 广西 北京 天津 河北 山西 辽宁 吉林 上海 贵州 云南 新疆 陕西 甘肃 青海 宁夏 黑龙江 西藏 内蒙古
您当前位置:天津自主招生网>>单招试题>>单招英语>>文章详情

2018年天津高职自主招生英语模拟试题【含答案】

来源:互联网

时间:2018-08-03

阅读数:666

扫码关注高职单招网

扫码关注大先生教育

2018年天津高职自主招生英语模拟试题【含答案】 

第一部分:英语知识运用(共两节,满分15分)

1.﹣thank you for your kindle.i'll ask tony to take it back to you soon.

﹣_____.i've bought a new one.(  )

a.no sense b.no hurry c.no way d.no use

2.as economy is declining,jobs_____to the young,continue to be scarce.(  )

a.available b.convenient c.comfortable d.valuable

3.the education system in china is very different from_____in the usa.(  )

a.one b.it c.those d.that

4.work_____they might,they didn't get the result they expected.(  )

a.although b.since c.as d.as though

5. _____the effect of culture shock,he is trying to read a lot about it before going to france for further study.(  )

a.to reduce b.reduced

c.reducing d.having reduced

6. mary_____to writing classes every night since june and the course will end this week.(  )

a.had gone b.has been going

c.is going d.went

7.﹣what do you think of putin?

﹣he is an outstanding leader who _________ his reputation.(  )

a.looks out for b.comes up with

c.lives up to d.looks forward to

8. i think her opinion_____,because she is an experienced teacher.(  )

a.numbers b.calculates c.figures d.counts

9. humans spend a lot of time and money on their pets and the pets give all they have____for that.(  )

a.in return b.in fact c.in short d.in all

10. _____the author of the book intends to express is not the loneliness of being trapped on a deserted island but the faith in overcoming any problem ahead.(  )

a.that b.how c.what d.why

11. he used to study in a village school,_____was rebuilt two years ago.(  )

a.which b.that c.where d.whose

12. the new playground to be built next year will be_____the old one.(  )

a.as three times big as b.three times as big as

c.as big as three times d.as big three times as

13. don't leave the water_____while you brush your teeth.(  )

a.racing b.rushing c.running d.rolling

14. only when he apologized for his ignorance_____him.(  )

a.i forgave b.i did forgive

c.forgave i d.did i forgive

15. if you ___________ to my advice carefully,you wouldn't have made such a terrible mistake.(  )

a.listened b.have listened

c.would listen d.had listened

 

第二节:完形填空 阅读下面短文,掌握其大意,然后从16-35各题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项,将短文内容补充完整.(40分)

16. the (16)  picked up the thermos and poured some hot water into the tea﹣cup and placed it on the small table in front of his (17)  ,who were a father and daughter,and put the lid on the cup with a clink.obviously (18)  of something,he hurried into the inner room,leaving the (19)  on the table.his two guests heard several drawers opening and a rustling (飒飒响声).

they (20)  sitting in the living﹣room,the 10﹣year﹣old daughter,looking at the flowers outside the window.the father was just about to take his cup when the (21)  came,right there in the living﹣room.something was hopelessly broken.

it was the thermos,which had fallen to the floor.the girl looked (22)  her shoulder at once,startled (吓一跳),(23)  .it was(24)  .neither of them had touched it,not even a little bit.the sound caused the host to rush back from the inner room.he looked at the (25)  floor and blurted out(脱口而出),"it doesn't matter,it doesn't matter!"

the father started to say something.then he muttered(嘀咕),"sorry,i (26)  it and it fell."

"it doesn't matter,"the host said.

later,when they left the house the daughter said,"daddy,i saw your(27)  in the windowpane (窗玻璃).you were sitting perfectly (28)  .why did you say…?"

the father (29)  ,"what then would you (30)  as the cause of its fall?"

"it fell by itself!maybe the floor is uneven.it wasn't steady when mr.li put it there."

"it won't (31)  ,girl.it sounds more (32)  when i say i touched it.there are things people accept less the more you (33)  them.the truer your story is,the less true it sounds."

the daughter was (34)  in silence for a while.then she said,"can you explain it only this way?"

"only this way,"the father laughed again."since life is not perfect,sometimes we need to deal with it with a white  (35)  ."

 

第二部分:阅读理解 阅读下列短文,从每题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项.

16.a.owner b.host c.guest d.master

17.a.friends b.neighbors c.children d.guests

18.a.knowing b.remembering c.hearing d.thinking

19.a.thermos b.cup c.lid d.tea

20.a.enjoyed b.remained c.imagined d.hated

21.a.stranger b.host c.crash d.noise

22.a.around b.at c.behind d.over

23.a.staring b.glaring c.observing d.glancing

24.a.helpless b.exciting c.strange d.terrible

25.a.breaking b.steaming c.sinking d.flooding

26.a.touched b.used c.hit d.moved

27.a.expression b.shadow c.reflection d.action

28.a.calm b.still c.silent d.straight

29.a.shouted b.recalled c.laughed d.repeated

30.a.tell b.make c.accept d.give

31.a.do b.help c.go d.suit

32.a.comfortable b.friendly c.acceptable d.agreeable

33.a.defend b.support c.discuss d.argue

34.a.kept b.shut c.worried d.lost

35.a.action b.lie c.excuse d.devotion

food festivals around the world

stilton cheese rolling


may day is a traditional day for celebrations,but the 2,000 english villagers of stilton must be the only people in the world who include these rolling in their annual plans.teams of four,dressed in a variety of strange and funny clothes,roll a complete cheese along a 50﹣metre course.on the way,they must not kick or throw their cheese,or go into their competitors'lane(赛道).competition is fierce and the chief prize is a complete stilton cheese weighing about four kilos (disappointingly,but understandably the cheeses used in the race are wooden ones).all the

competitors arc served with beer or port wine,the traditional accompaniment for stilton cheese.

fiery foods festival﹣the hottest festival on earth


every year more than 10,000 people head for the city of albuquerque,new mexico.they come from as far away as australia,the caribbean and china,but they all share a common addiction﹣food that is not just spicy,but hot enough to make your mouth burn,your head spin and your eyes water.their destination is the fiery food and bbq festival which is held over a period of three clays every march.you might like to try a chocolate﹣covered habanero pepper﹣officially the hottest pepper in the world﹣or any one of the thousands of products that are on show.but one thing's for sure﹣if you don't like the feeling of a burning tongue,this festival isn't for you!

la tomatina﹣the world's biggest food fight


on the last wednesday of every august,the spanish town of bunol hosts ea tomatina﹣the world's largest food fight.a week﹣long celebration leads up to an exciting tomato battle as the highlight of the week's events.the early morning sees the arrival of large trucks with tomatoes﹣official fight﹣starters get things going by casting tomatoes at the crowd.

the battle lasts little more than half an hour,in which time around 50,000 kilograms of tomatoes have been thrown at anyone or anything that moves,runs,or fights back.then everyone heads down to the river to make friends again﹣and for a much﹣needed wash!

melbourne food and wine festival


australia's cultural capital has hosted this 20 years,a showcase of the continent's culinary(烹调用的)mastery through cooking demonstrations,special tours and food tastings throughout the city.meet celebrity chefs and artisan food crafters,go to gals dinners and discover down under's most fantastic flavors

36.in the stilton cheese rolling competition,competitors on each team must  .

a.wear various formal clothes

b.roll a wooden cheese in their own lane

c.kick or throw their cheese

d.use a real cheese weighing about four kilos

37.where is the fiery food and bbq festival held according to the passage? 

a.in australia.

b.in the caribbean.

c.in the usa        

d.in mexico

38.the celebration of la tomatina lasts  .

a.three days

b.seven days

c.less than three days

d.more than seven days

39.which of the following is true according to the passage? 

a.the chief prize for the stilton cheese rolling competition is beer or port wine.

b.more than 10,000chinese take pail in the fiery food and bbq festival.

c.thousands of spicy foods are on show in the fiery food and bbq festival.

d.an exciting tomato battle takes place at the beginning of la tomatina.

40.in which food festival you may meet cooks? 

a.melbourne food and wine festival

b.la tomatina

c.stilton cheese rolling

d.fiery foods festival.

in business,there's a speed difference:it's the difference between how important a firm's leaders say speed is to their competitive strategy and how fast the company actually moves.the difference is important regardless of industry and company size.companies fearful of losing their competitive advantage spend much time and money looking for ways to pick up the speed.

in our study of 343businesses,the companies that chose to go,go,go to try to gain an edge ended up with lower sales and operating incomes than those that paused at key moments to make sure they were on the right track.what's more,the firms that"slowed down to speed up"improved their top and bottom lines,averaging 40% higher sales and 52% higher operating incomes over a three﹣﹣year period.

how did they disobey the laws of business physics,taking more time than competitors yet performing better?they thought differently about what"slower"and"faster"mean.firms sometimes fail to understand the difference between operational speed (moving quickly) and strategic speed (reducing the time it takes to deliver value).simply increasing the speed of production,for example,may be one way to try to reduce the speed difference.but that often leads to reduced value over time,in the form of lower﹣﹣quality products and services.

in our study,higher﹣﹣﹣companies with strategic speed always made changes when necessary.they became more open to ideas and discussion.they encouraged new ways of thinking.and they allowed time to look back and learn.by contrast,performance suffered at firms that moved fast all the time,paid too much attention to improving efficiency,stuck to tested methods,didn't develop team spirit among their employees,and had little time thinking about changes.

strategic speed serves as a kind of leadership.teams that regularly take time to get things right,rather than plough ahead full bore,are more successful in meeting their business goals.that kind of strategy must come from the top.

41.what does the underlined part"gain an edge"in paragraph 2 mean? 

a.get an advantage 

b.increase the speed

c.reach the limit.

d.set a goal.

42.the underlined part"the laws of business physics"in paragraph 3 means  .

a.spending more time and performing worse

b.spending more time and performing better

c.spending less time and performing worse

d.spending less time and performing better

43.what can we learn from the text? 

a.how fast a firm moves depends on how big it is.

b.how competitive a firm is depends on what it produces.

c.firms guided by strategic speed take time to make necessary changes.

d.firms guided by operational speed take time to develop necessary team spirit.

44.according to the author,what is the key to deciding strategic speed? 

a.pausing at key moments

b.the size of company

c.the boss

d.the quality of the products

45.which could be the best title for the text? 

a.improve quality?serve better.

b.deliver value?plough ahead.

c.reduce time?move faster.

d.need speed?slow down.

46.(10分)my grandma whom we all called nanny was a solid,first﹣generation,italian immigrant.she came to this country with her family on a tiny ship during world war i when she was only 8years old.during the trip she survived stormy seas,little food,and an attack by a german u﹣boat.after getting here,her large family worked hard to build a new life in america.they never had much money but were rich in love.

one day,when i was about 5or 6years old,my parents and brothers went on a trip.it was just me and nanny in the house for the weekend.nanny seemed so happy to be taking care of me all by herself.she made me a special breakfast that first morning.however,all i could do was to complain about how the food was not how mom always made it.nanny quietly put down the plate and went into the living room.i followed a minute later and saw that she had tears in her eyes.it was the first time i had ever seen my strong and proud grandmother cry and i was the one who had caused it.

i walked over to nanny,climbed on her lap,and for the first time in my short life i did something else too.i apologized without being told to and asked nanny to forgive me.she smiled,rubbed my head,and told me i was a good boy even though i didn't feel like one then.

that memory just like my nanny's love will stay in my heart forever.it is a sign of both strength and wisdom.asking for forgiveness helps us to learn,to grow,and to love.

46.nanny's family immigrated to america mainly because  .

a.they suffered starvation in their homeland

b.they wanted to start a rich life in the new land

c.they tried to get away from the terrible climate

d.their country was in war and they needed peace

47.the boy complained to nanny that the food  .

a.wasn't cooked the way his mom did        

b.was served a bit later than usual

c.was prepared in a special way                  

d.was just to his parents'taste

48.when seeing nanny crying in the living room,the author felt  .

a.surprised             

b.ashamed                 

c.shocked                 

d.annoyed

49.the author mainly wants to tell us that  .

a.forgiveness can be beneficial to people asking for it

b.hardships can make children more indifferent

c.grandparents are more tolerant than their grandchildren

d.family ties can sometimes be misused

50.what kind of person is nanny in author's eyes? 

a.joyous and jealous

b.hardworking and careful

c.strong﹣willed and wise

d.kind and sensitive.

wouldn't it be wonderful to travel to a foreign country without having to worry about the headache of communicating in a different language?

in a recent wall street journal article,technology policy expert alec ross argued that,within a decade or so,we'll be able to communicate with one another via small earpieces with built﹣in microphones.that's because technological progress is extremely rapid.it's only a matter of time.indeed,some parents are so convinced that this technology is imminent that they're wondering if their kids should even learn a second language.

it's true that an increase in the quantity and accuracy of the data loaded into computers will make them cleverer at translating"no es bueno dormir mucho"as"it's not good to sleep too much."replacing a word with its equivalent (同义词)in the target language is actually the"easy part"of a translator's job.but even this seems to be a discouraging task for computers.

it's so difficult for computers because translation doesn't﹣or shouldn't﹣involve simply translating words,sentences or paragraphs.rather,it's about translating meaning.and in order to infer meaning from a specific expression,humans have to interpret a mass of information at the same time.

think about all the related clues that go into understanding an expression:volume,gesture,situation,and even your culture.all are likely to convey as much meaning as the words you use.

therefore,we should be very skeptical of a machine that is unable to interpret the world around us.if people from different cultures can offend each other without realizing it,how can we expect a machine to do better?unless engineers actually find a way to breathe a soul into a computer,undoubtedly when it comes to conveying and interpreting meaning using a natural language,a machine will never fully take our place.

51.what does the underlined word"imminent"in paragraph 2probably mean? 

a.ready.

b.approaching.

c.helpful.

d.advanced.

52.why is it hard for computers to replace a word with its equivalent? 

a.their data is not adequate enough.

b.the real meaning of words can vary.

c.their accuracy needs big improvement.

d.a soul hasn't been breathed in them.

53.what view does the author hold about translation? 

a.proper translation can be tough for humans.

b.slight distinctions matter little in translation.

c.some machines will interpret our world properly.

d.cultures deserve more attention than words used.

54.what is the best title for the text? 

a.an expert's precise prediction    

b.the complexity of translation

c.who will be a better translator   

d.will language barrier actually fall

55.what is the author's attitude the modern technology? 

a.unclear         

b.objective    

c.optimistic  

d.negative.

 

第三部分:写作 第一节:阅读表达 阅读短文,按照题目要求用英语回答问题.

some years ago industries had more freedom than they now,and they did not need to be as careful as they must today.they did not need to worry a lot about the safety of the new products that they developed.they took little notice of the health and safety of the people who worked for them.often new products were dangerous for the people who used them and conditions in the work place had very bad effects on the health of the workers.

of course,sometimes there were real disasters which attracted the attention of governments and which showed the need for changes.also scientists who were doing research into the health of workers sometimes produced information which governments could not ignore.at such times,there were inquiries into the causes of the disasters or the problems.new safety rules were often introduced as a result of these inquiries; however,the new rules came too late to protect the people who died or who became seriously ill.

today many governments have special departments which protect customers and workers.in the u.s,for example,there is a department which tests new airplanes and gives warnings about possible problems.it also makes the rules that aircraft producers must follow.another department controls the foods and drugs that companies sell.a third department looks at the places where people work,and then reports any companies that are breaking the laws which protect the health and safety of workers.of course,new government departments and new laws cannot prevent every accident or illness,but they are having some good results.our work places are safer and cleaner than before.the planes and cars which we use for travel are better.producers are thinking more about the safety and health of the people who buy and use their products.

56.what had bad effects on the health of the workers?(no more than 6words) 

57.in what ways do the departments protect customers and workers?(no more than 20words) 

58.please explain the underlined phrase"took little notice of"in the first paragraph in english.(no more than 5words) 

59.what is the passage mainly about?(no more than 15words) 

60.do you think working or living place is safer and cleaner than before?please give one or two examples.(no more than 20words)  .

 

第二节:书面表达(满分25分)

61.(25分)假如你班李津(男)和王英(女)两位同学在高三阶段有不同的学习方法,请描述下列各图,并谈谈你的看法.

注意:

(1)词数不少于100;

(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;

(3)开头己给出,不计入总词数.

li jin and wang ying are two students of senior three.they both work hard but they have different learning methods.

  .

 


2018年天津高职自主招生英语模拟试题参考答案

 

第一部分:英语知识运用(共两节,满分15分)

1.(1分)(2017•南开区模拟)﹣thank you for your kindle.i'll ask tony to take it back to you soon.

﹣_____.i've bought a new one.(  )

a.no sense b.no hurry c.no way d.no use

【分析】﹣﹣谢谢你的电子书阅读器.我会很快让托尼带给你.

﹣﹣不必着急.我已经买了一个新的.

【解答】答案:b 考查语言交际. no sense没感觉;no hurry不要着急;no way没门;no use没有用.根据句意,b项正确.

【点评】语言交际是灵活多变的,要注意根据语言环境具体问题具体分析.要做好这类题,需从以下三个方面着手:1.仔细审题,明确大意:首先要仔细审题,即在对话不完整的情况下,尽量弄懂该篇对话的大意和情景(如购物、看病、问路和应答、约会、口语应用等).2.分析对话,试填答案:在解题过程中,要根据具体语境和上下文,分析对话中所缺部分、判断所缺的句子.3.全文复读,融会贯通:在试填好答案之后,应从头至尾再把对话读一遍,按照对话情境,中心内容,推理判断.

 

2.(1分)(2017•南开区模拟)as economy is declining,jobs_____to the young,continue to be scarce.(  )

a.available b.convenient c.comfortable d.valuable

【分析】随着经济衰退,年轻人可得到的工作仍然稀少.

【解答】答案是a.本题考查形容词词义辨析.a.可获得的,可利用的,be available to 可获得的,可利用的; b.方便的,c.舒服的,d.有价值的; 题干中需要的是jobs的定语,jobs available to the young表示"年轻人可获得的工作";因此答案是a.

【点评】形容词辨析的关键在于积累词汇和一些相关的固定搭配,在此基础上结合语境,做出合理的判断.

 

3.(1分)(2017•南开区模拟)the education system in china is very different from_____in the usa.(  )

a.one b.it c.those d.that

【分析】中国的教育体制与每个的不同.

【解答】答案是d.本题考查代词辨析.it指代上文提到的单数名词或不可数名词本身;one泛指上文所提到的可数名词这一类中的一个,相当于"a+单数名词";that指代上文出现的同类事物,是特指,相当于"the+单数名词"或"the+不可数名词";those指代上文出现的同类事物复数名词,相当于the+复数名词;本题用代词指代的是"the education",education为抽象不可数名词,故选d.

【点评】对于代词的选择,首先理解各代词的基本用法,其次结合语境判断代替什么,最后在语境中综合判断;此外积累常见代词的固定句式.

 

4.(1分)(2017•南开区模拟)work_____they might,they didn't get the result they expected.(  )

a.although b.since c.as d.as though

【分析】尽管他们用心工作,也没有得到预期的结果.

【解答】答案:c

此题考查as引导让步状语从句需要倒装.其结构为:名词/形容词/副词/动词+as/though+主语+动词,如:

try as he might,he couldn't solve the problem; child as he is; successful as he was等; although在引导让步状语从句不需要倒装.

【点评】考生须掌握该知识点并在具体语境中灵活使用.

 

5.(1分)(2017•南开区模拟)_____the effect of culture shock,he is trying to read a lot about it before going to france for further study.(  )

a.to reduce b.reduced

c.reducing d.having reduced

【分析】为了减少文化冲击的影响,在到法国深造前他正尽力阅读大量的关于文化冲击的信息.

【解答】答案:a. 本题考查动词不定式表示目的.根据句子语境判断"read a lot about it (阅读大量的关于文化冲击的信息)"的"目的"是"减少文化冲击",所以需要的是表示目的动词不定式,故答案选择a.

【点评】首先判断选项中的动词在句中是以谓语还是非谓语形式出现,然后根据选项在句中的功能结合非谓语的基本用法做出合理的判断.要关注常见非谓语动词的搭配.

 

6.(1分)(2017•南开区模拟)mary_____to writing classes every night since june and the course will end this week.(  )

a.had gone b.has been going

c.is going d.went

【分析】自从六月份以来mary每天晚上都去上写作课,这门课程将于这一周结束.

【解答】答案:b.

根据句中的时间状语since june可知,前面的句子应该使用现在完成时,又根据后面的句子the course will end this week,说明这一动作还没有结束,所以使用现在完成进行时表示动作还将进一步持续下去,故选b.

【点评】本题考查现在完成进行时,表示从过去某个时间点开始的动作,一直持续到现在,还可能继续下去.做题时,重点体现一种强烈的情感.

 

7.(1分)(2017•南开区模拟)﹣what do you think of putin?

﹣he is an outstanding leader who _________ his reputation.(  )

a.looks out for b.comes up with

c.lives up to d.looks forward to

【分析】﹣﹣﹣你认为普京怎么样?

﹣﹣﹣他是一个优秀的领导人,他没有辜负他的名声.

【解答】答案c.

look out for"当心";come up with"想出,提出";live up to"符合,达到,不辜负";look forward to"期待,期望".根据句子所表达的意思"他没有辜负他的名声"可知,答案选c.

【点评】本题考查动词短语的辨析.英语中有的词组没有捷径,只有平时加强记忆,要注意区别,记忆的时候不能忽视,这是常见的命题方式.平时要加强记忆,做题时,别忘了要结合上下文句意判断.动词常和某些其他词类用在一起,构成固定词组,形成所谓短语动词(phrasalverb).和动词一样,短语动词也可分为及物和不及物两种.短语动词可以作为一个整体看待,同一般动词一样使用.

 

8.(1分)(2017•南开区模拟)i think her opinion_____,because she is an experienced teacher.(  )

a.numbers b.calculates c.figures d.counts

【分析】我认为她的观点重要,因为她是一名有经验的老师.

【解答】答案是d.本题考查动词辨析;number vt.给…标号; 把…算作; calculate vt.计算;估计; figure vt.计算在内;估计;count v.数,重要;根据语境,她的观点"重要",故选d.

【点评】本题考查动词词义辨析,要在熟悉各动词词义和常见搭配的基础上结合语境做出合理的推断.

 

9.(1分)(2017•南开区模拟)humans spend a lot of time and money on their pets and the pets give all they have____for that.(  )

a.in return b.in fact c.in short d.in all

【分析】人们在他们的宠物身上花费大量的时间和金钱,而宠物将它们所有的一切给予人类作为对此的回报.

【解答】答案:a

解析:a:作为报答;作为回报;b:事实上;c:简而言之;d:总共.解析根据句意"人们在他们的宠物身上花费大量的时间和金钱,而宠物将它们所有的一切给予人类作为对此的回报"及所给选项分析可知,本题答案为a选项;其余选项均不符合题意.

【点评】本题考查介词短语的辨析,做此类题目时一定要清楚各个选项的含义及用法,再结合句意及其它要求确定最终答案.

 

10.(1分)(2017•南开区模拟)_____the author of the book intends to express is not the loneliness of being trapped on a deserted island but the faith in overcoming any problem ahead.(  )

a.that b.how c.what d.why

【分析】这本书的作者想要表达的不是被困在荒岛上的孤独,而是克服前方任何困难的信念.

【解答】答案是c.本题考查名词性从句的引导词;题干中is 前为主语从句,从句中缺少的是express(表达)的宾语;that在名词性从句中不担任成分,故排除a;how和why是副词,不做宾语,排除b和d;what在名词性从句中做主语、宾语、表语或定语,故答案是c.

【点评】名词性从句考查的关键是连接词的选用和语序,因此,我们首先要搞清从句的性质,掌握各连接词的用法,在此基础上判断.此外,关注名词性从句用陈述语序.

 

11.(1分)(2017•南开区模拟)he used to study in a village school,_____was rebuilt two years ago.(  )

a.which b.that c.where d.whose

【分析】他曾经在一所乡村学校学习﹣﹣这所学校建于两年前.

【解答】答案:a

解析:分析句子结构可知,前半句已经完整;后面句子缺少主语,且根据句意及形式可知后半句是非限制性定语从句.定语从句的先行词是指物的school"学校",且定语从句中缺少主语;故使用关系代词which引导定语从句(注意不可以使用that引导).综上,本题答案为a选项.

【点评】本题考查动词短语的辨析,做此类题目时一定要清楚各个选项的含义及用法,再结合句意及其它要求确定最终答案.

 

12.(1分)(2017•南开区模拟)the new playground to be built next year will be_____the old one.(  )

a.as three times big as b.three times as big as

c.as big as three times d.as big three times as

【分析】明年要建的新操场将是旧楼的三倍大.

【解答】b 考查倍数.根据句意:明年要建的新操场将是旧楼的三倍大. 倍数+as+形容词或副词的原级+as+其他是英语中倍数的表达句型.所以答案选b.

【点评】英语倍数的表达方法主要以下几种1.倍数+as+形容词或副词的原级+as+其他.2.倍数+形容词(或副词)的比较级+than+其他.3.倍数+the size/height/length/width.etc.+of+其他.4.计量名词+of+名词+be+倍数+that+of+其他.要想熟练掌握倍数的表达,必须掌握这几种句型.

 

13.(1分)(2017•南开区模拟)don't leave the water_____while you brush your teeth.(  )

a.racing b.rushing c.running d.rolling

【分析】刷牙的时候不要让水一直流.

【解答】答案:c

解析:a:赛跑;b:冲;c:跑;流动;d:滚.根据句意"刷牙的时候不要让水一直流"及横线前面的提示可知,本题考查leave sb doing sth"让某人一直做某事"这一固定短语;其中run表示"水的流动",另外run还有"褪色"之意(例句:the color has run.颜色褪掉了.)拓展:leave sb to do sth"听任某人做某事(事情还未发生)".

【点评】本题考查动词的辨析,做此类题目时一定要清楚各个选项的含义及用法;再结合句意及其它要求确定最终答案.

 

14.(1分)(2017•南开区模拟)only when he apologized for his ignorance_____him.(  )

a.i forgave b.i did forgive

c.forgave i d.did i forgive

【分析】只有当他为他的无知向我道歉时,我才原谅他.

【解答】答案:d

此题考查only的倒装句."only+状语/状语从句"位于句首时,主句用部分倒装.故答案选d.

如:only then did i realize the importance of education.(只有那时我才意识到教育的重要性.)

only in this way can you learn english well.只有这样你才能学好英语.

only by working hard will you pass the exam.只有努力你才能通过考试.

only when you reach the top of mountain,can you see the beautiful village.只有当你到达山顶,才能看见那个美丽的村庄.

【点评】考生需掌握only引导导致句的用法并结合具体语境灵活使用.

 

15.(1分)(2017•南开区模拟)if you ___________ to my advice carefully,you wouldn't have made such a terrible mistake.(  )

a.listened b.have listened

c.would listen d.had listened

【分析】如果你认真听了我的建议,你就不会犯这么糟糕的错误了.

【解答】答案是d.本题考查与过去事实相反的虚拟条件句;与过去事实相反的虚拟条件句中,从句中用过去完成时,相应的主句中用"would/should/could/might+have done",根据题干中主句wouldn't have made 判断是与过去事实相反的虚拟语气,故从句主句需要过去完成时,由此判断答案是d.

【点评】在掌握虚拟语气的规则的基础上,判断题干属于什么类型的虚拟,然后根据语境,选用恰当的动词形式表达虚拟.

 

第二节:完形填空 阅读下面短文,掌握其大意,然后从16-35各题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项,将短文内容补充完整.

16.(40分)(2017•南开区模拟)the (16) b picked up the thermos and poured some hot water into the tea﹣cup and placed it on the small table in front of his (17) d ,who were a father and daughter,and put the lid on the cup with a clink.obviously (18) d of something,he hurried into the inner room,leaving the (19) a on the table.his two guests heard several drawers opening and a rustling (飒飒响声).

they (20) b sitting in the living﹣room,the 10﹣year﹣old daughter,looking at the flowers outside the window.the father was just about to take his cup when the (21) c came,right there in the living﹣room.something was hopelessly broken.

it was the thermos,which had fallen to the floor.the girl looked (22) d her shoulder at once,startled (吓一跳),(23) a .it was(24) c .neither of them had touched it,not even a little bit.the sound caused the host to rush back from the inner room.he looked at the (25) b floor and blurted out(脱口而出),"it doesn't matter,it doesn't matter!"

the father started to say something.then he muttered(嘀咕),"sorry,i (26) a  it and it fell."

"it doesn't matter,"the host said.

later,when they left the house the daughter said,"daddy,i saw your(27) c in the windowpane (窗玻璃).you were sitting perfectly (28) b .why did you say…?"

the father (29) c ,"what then would you (30) d as the cause of its fall?"

"it fell by itself!maybe the floor is uneven.it wasn't steady when mr.li put it there."

"it won't (31) a ,girl.it sounds more (32) c when i say i touched it.there are things people accept less the more you (33) a them.the truer your story is,the less true it sounds."

the daughter was (34) d in silence for a while.then she said,"can you explain it only this way?"

"only this way,"the father laughed again."since life is not perfect,sometimes we need to deal with it with a white  (35) b ."

16.a.ownerb.hostc.guestd.master
17.a.friendsb.neighborsc.childrend.guests
18.a.knowingb.rememberingc.hearingd.thinking
19.a.thermosb.cupc.lidd.tea
20.a.enjoyedb.remainedc.imaginedd.hated
21.a.strangerb.hostc.crashd.noise
22.a.aroundb.atc.behindd.over
23.a.staringb.glaringc.observingd.glancing
24.a.helplessb.excitingc.stranged.terrible
25.a.breakingb.steamingc.sinkingd.flooding
26.a.touchedb.usedc.hitd.moved
27.a.expressionb.shadowc.reflectiond.action
28.a.calmb.stillc.silentd.straight
29.a.shoutedb.recalledc.laughedd.repeated
30.a.tellb.makec.acceptd.give
31.a.dob.helpc.god.suit
32.a.comfortableb.friendlyc.acceptabled.agreeable
33.a.defendb.supportc.discussd.argue
34.a.keptb.shutc.worriedd.lost
35.a.actionb.liec.excused.devotion

【分析】本文中的父亲通过水瓶自爆这一件事情,向女儿阐明了这样一个道理:有些事情解释得越清楚,别人听起来就越不相信.

【解答】bddab cdacb acbcd acadb

16.b.考查名词辨析.由第空前那句话可知,拿水瓶倒茶后进入内室的是主人(host);故选b.

17.d.考查名词辨析.相对于host而言.第4个空格后又再现了这一信息;故选d.

18.d. 考查动词辨析.think of"想到某事".know of知道某事的有关情况;remember"记起"是及物动词,其后不须接of,故不选,突然想起了什么事情,又匆忙跑进内屋;故选d.

19.a.考查名词辨析.联系上文,主人拿起热水瓶,故离开的时候是把热水瓶放在桌上,而不是"茶杯"或"盖子"或"茶";故选a.

20.b.考查动词辨析.主人离开后,客人"仍然"坐在那里.enjoy表"喜欢做某事",imagine"想象",hate"憎恶"都与题意不符;故选b.

21.c.考查名词辨析.通过下文得知,是水瓶爆了所发出的爆炸应用"crash".由第8空后的sound一词也可得到启发;故选c

22.d.考查介词辨析.look over one's shoulder指"某人转头看";故选d.

23.a.考查动词辨析.女孩转头看,盯着破裂的热水瓶,watch指下意识的观察,不合题意;故选a.

24.c.考查形容词辨析.从后句中可以看出,他们并没有碰开水瓶,而开水瓶破了,故是"奇怪的事";故选c.

25.b.考查动词辨析.破的是热水瓶,因此应该是"冒蒸气的地板";故选b.

26.a.考查动词辨析.父亲解释是因为自己"碰了"热水瓶所以它破了.因此用touch;故选a.

27.c.考查名词辨析.reflection指镜子中或静水中的"映像",从前文中我们可以知道女孩在窗前看花,因而是从玻璃中看到了她父亲的"映像",而不是"影子";故选c.

28.b.考查形容词辨析.指身体的纹丝不动用still,指没有声音用silent,指心平气和用calm,这里显然指身体的未动.straight较为片面,应舍去;故选b.

29.c.考查动词辨析.父亲和女儿对这一事件发生原因的不同看法,父亲从成人的观点出发,觉得自己承担责任更好,女儿认为不应说谎,父亲觉得女儿天真,所以"笑着说"即laughed;故选c.

30.d.考查动词辨析.give此处表示"给出理由";故选d

31.a.考查动词辨析.do与 will连用常表"合适的""有用的""行",此处do为不及物动词,意为"起作用",help没有do蕴含丰富;故选a.

32.c.考查副词辨析.指"可以接受的",意为这天起来更容易接受;故选c.

33.a.考查动词辨析.defend sth.意为"为…而辩解".全句意为:你越辩解,别人越不相信;故选a.

34.d.考查动词辨析.父亲讲得玄乎,女儿听得似懂非懂,be lost意为"迷茫";故选d.

35.b.考查名词辨析."上文中父亲对水瓶爆裂原因的叙述,可知父亲笑着说,"因为生活并不完美,有时我们需要用一种善意的谎言来对待它;故选b.

【点评】做完形填空首先要通读全文,了解大意,一篇完形填空的文章会有许多空格,所以,必须先通读一遍,才能大概了解文章内容,千万不要看一句,做一句.其次要逐句分析,前后一致,选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等.这篇完型要多注意:填空时多联系上下文,注意固定搭配,答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确.

 

第二部分:阅读理解 阅读下列短文,从每题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项.

36.(10分)(2017•南开区模拟)

food festivals around the world

stilton cheese rolling


may day is a traditional day for celebrations,but the 2,000 english villagers of stilton must be the only people in the world who include these rolling in their annual plans.teams of four,dressed in a variety of strange and funny clothes,roll a complete cheese along a 50﹣metre course.on the way,they must not kick or throw their cheese,or go into their competitors'lane(赛道).competition is fierce and the chief prize is a complete stilton cheese weighing about four kilos (disappointingly,but understandably the cheeses used in the race are wooden ones).all the

competitors arc served with beer or port wine,the traditional accompaniment for stilton cheese.

fiery foods festival﹣the hottest festival on earth


every year more than 10,000 people head for the city of albuquerque,new mexico.they come from as far away as australia,the caribbean and china,but they all share a common addiction﹣food that is not just spicy,but hot enough to make your mouth burn,your head spin and your eyes water.their destination is the fiery food and bbq festival which is held over a period of three clays every march.you might like to try a chocolate﹣covered habanero pepper﹣officially the hottest pepper in the world﹣or any one of the thousands of products that are on show.but one thing's for sure﹣if you don't like the feeling of a burning tongue,this festival isn't for you!

la tomatina﹣the world's biggest food fight


on the last wednesday of every august,the spanish town of bunol hosts ea tomatina﹣the world's largest food fight.a week﹣long celebration leads up to an exciting tomato battle as the highlight of the week's events.the early morning sees the arrival of large trucks with tomatoes﹣official fight﹣starters get things going by casting tomatoes at the crowd.

the battle lasts little more than half an hour,in which time around 50,000 kilograms of tomatoes have been thrown at anyone or anything that moves,runs,or fights back.then everyone heads down to the river to make friends again﹣and for a much﹣needed wash!

melbourne food and wine festival


australia's cultural capital has hosted this 20 years,a showcase of the continent's culinary(烹调用的)mastery through cooking demonstrations,special tours and food tastings throughout the city.meet celebrity chefs and artisan food crafters,go to gals dinners and discover down under's most fantastic flavors

36.in the stilton cheese rolling competition,competitors on each team must b .

a.wear various formal clothes

b.roll a wooden cheese in their own lane

c.kick or throw their cheese

d.use a real cheese weighing about four kilos

37.where is the fiery food and bbq festival held according to the passage? c 

a.in australia.

b.in the caribbean.

c.in the usa        

d.in mexico

38.the celebration of la tomatina lasts b .

a.three days

b.seven days

c.less than three days

d.more than seven days

39.which of the following is true according to the passage? c 

a.the chief prize for the stilton cheese rolling competition is beer or port wine.

b.more than 10,000chinese take pail in the fiery food and bbq festival.

c.thousands of spicy foods are on show in the fiery food and bbq festival.

d.an exciting tomato battle takes place at the beginning of la tomatina.

40.in which food festival you may meet cooks? a 

a.melbourne food and wine festival

b.la tomatina

c.stilton cheese rolling

d.fiery foods festival.

【分析】本文是一篇广告布告类阅读,属于说明文,分别讲述了英国、新墨西哥以及巴西的几个关于食物的传统节日.

【解答】36.b.细节理解题.根据短文第一段teams of four,dressed in a variety of strange and funny clothes,roll a complete cheese along a 50﹣metre course.可知四个队伍,穿着滑稽搞笑的衣服,在50米的路程中卷一个完整的奶酪,以及后面but understandably the cheeses used in the race are wooden ones可知这个奶酪是木头的,故选b.37.c.细节理解题.根据第二段第一句every year more than 10,000 people head for the city of albuquerque,new mexico.可以知道这是在新墨西哥发生的事情,从段落中第三句their destination is the fiery eood andbbq festival可以知道人们到新墨西哥是为了参加fiery food festival,故选c.

38.b.细节理解题.根据文章第三段第二句a week﹣long celebration leads up to an exciting tomato battle asthe highlight of the week's events.可以知道,西红柿大战这个西班牙的节日的持续时间是一周,故选b.

39.c.细节理解题.根据their destination is the fiery food and bbq festival which is held over a period of three clays every march.you might like to try a chocolate﹣covered habanero pepper﹣officially the hottest pepper in the world﹣or any one of the thousands of products that are on show.可知,你可以任意品尝展出的各种食物.故选c.

40.a.细节理解题.根据meet celebrity chefs and artisan food crafters,go to gals dinners and discover down under's most fantastic flavors可知,在墨尔本的食品和葡萄酒节可以看到厨师.故选a.

【点评】本文是一篇广告布告类阅读,题目涉及多道主旨大意题,细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

 

41.(10分)(2017•南开区模拟)in business,there's a speed difference:it's the difference between how important a firm's leaders say speed is to their competitive strategy and how fast the company actually moves.the difference is important regardless of industry and company size.companies fearful of losing their competitive advantage spend much time and money looking for ways to pick up the speed.

in our study of 343businesses,the companies that chose to go,go,go to try to gain an edge ended up with lower sales and operating incomes than those that paused at key moments to make sure they were on the right track.what's more,the firms that"slowed down to speed up"improved their top and bottom lines,averaging 40% higher sales and 52% higher operating incomes over a three﹣﹣year period.

how did they disobey the laws of business physics,taking more time than competitors yet performing better?they thought differently about what"slower"and"faster"mean.firms sometimes fail to understand the difference between operational speed (moving quickly) and strategic speed (reducing the time it takes to deliver value).simply increasing the speed of production,for example,may be one way to try to reduce the speed difference.but that often leads to reduced value over time,in the form of lower﹣﹣quality products and services.

in our study,higher﹣﹣﹣companies with strategic speed always made changes when necessary.they became more open to ideas and discussion.they encouraged new ways of thinking.and they allowed time to look back and learn.by contrast,performance suffered at firms that moved fast all the time,paid too much attention to improving efficiency,stuck to tested methods,didn't develop team spirit among their employees,and had little time thinking about changes.

strategic speed serves as a kind of leadership.teams that regularly take time to get things right,rather than plough ahead full bore,are more successful in meeting their business goals.that kind of strategy must come from the top.

41.what does the underlined part"gain an edge"in paragraph 2 mean? a 

a.get an advantage 

b.increase the speed

c.reach the limit.

d.set a goal.

42.the underlined part"the laws of business physics"in paragraph 3 means d .

a.spending more time and performing worse

b.spending more time and performing better

c.spending less time and performing worse

d.spending less time and performing better

43.what can we learn from the text? c 

a.how fast a firm moves depends on how big it is.

b.how competitive a firm is depends on what it produces.

c.firms guided by strategic speed take time to make necessary changes.

d.firms guided by operational speed take time to develop necessary team spirit.

44.according to the author,what is the key to deciding strategic speed? c 

a.pausing at key moments

b.the size of company

c.the boss

d.the quality of the products

45.which could be the best title for the text? d 

a.improve quality?serve better.

b.deliver value?plough ahead.

c.reduce time?move faster.

d.need speed?slow down.

【分析】这是一篇议论文,主要讲述在商场上的竞争策略;有些公司减缓速度以更好地发展,花费的时间多却获得更好收效.

【解答】41.a:词义理解题.原句是go to try to gain an edge ended up with lower sales and operating incomes,所以gain an edge的意思是与收入降低相反,即获得优势.所以选a

42.d:推断题.根据第三段开头的 disobey the laws of business physics,可以推断出laws of business physics强调快速高成果,与那些以慢速获胜的公司不同,在短时间内做得更好,所以选d

43.c:主旨大意题.文章主要议论了策略性减速的优点,而且根据最后一段teams that regularly take time to get things right可以看出公司改变需要时间,所以选c

44.c.细节理解题.由最后一段that kind of strategy must come from the top,可知决策来自于公司最高层,故选c,老板.

45.d:标题选择题.根据文章的大意,主要讲述在商场上的竞争策略;有些公司减缓速度以更好地发展,花费的时间多却获得更好收效可以确认标题应当与slow和speed有关,所以选d.

【点评】在做阅读理解时,考生可快速阅读短文,通读测试题,明确考察点,在对应细读,加快做题速度.有时间还可以复查校对答案.

 

46.(10分)(2017•南开区模拟)my grandma whom we all called nanny was a solid,first﹣generation,italian immigrant.she came to this country with her family on a tiny ship during world war i when she was only 8years old.during the trip she survived stormy seas,little food,and an attack by a german u﹣boat.after getting here,her large family worked hard to build a new life in america.they never had much money but were rich in love.

one day,when i was about 5or 6years old,my parents and brothers went on a trip.it was just me and nanny in the house for the weekend.nanny seemed so happy to be taking care of me all by herself.she made me a special breakfast that first morning.however,all i could do was to complain about how the food was not how mom always made it.nanny quietly put down the plate and went into the living room.i followed a minute later and saw that she had tears in her eyes.it was the first time i had ever seen my strong and proud grandmother cry and i was the one who had caused it.

i walked over to nanny,climbed on her lap,and for the first time in my short life i did something else too.i apologized without being told to and asked nanny to forgive me.she smiled,rubbed my head,and told me i was a good boy even though i didn't feel like one then.

that memory just like my nanny's love will stay in my heart forever.it is a sign of both strength and wisdom.asking for forgiveness helps us to learn,to grow,and to love.

46.nanny's family immigrated to america mainly because d .

a.they suffered starvation in their homeland

b.they wanted to start a rich life in the new land

c.they tried to get away from the terrible climate

d.their country was in war and they needed peace

47.the boy complained to nanny that the food a .

a.wasn't cooked the way his mom did        

  b.was served a bit later than usual

c.was prepared in a special way                  

d.was just to his parents'taste

48.when seeing nanny crying in the living room,the author felt b .

a.surprised             

b.ashamed                 

c.shocked                 

d.annoyed

49.the author mainly wants to tell us that a .

a.forgiveness can be beneficial to people asking for it

b.hardships can make children more indifferent

c.grandparents are more tolerant than their grandchildren

d.family ties can sometimes be misused

50.what kind of person is nanny in author's eyes? d 

a.joyous and jealous

b.hardworking and careful

c.strong﹣willed and wise

d.kind and sensitive.

【分析】本文讲述了作者和奶奶之间的一次不愉快的经历,后来发现自己错了,寻求奶奶的原谅.奶奶很宽宏的谅解了我,使我对她的爱铭记在心,而深受启发.

【解答】46.d   细节理解题.she came to this country with her family on a tiny ship during world war i when she was only 8 years old.during the trip she survived stormy seas,little food,and an attack by a german u﹣boat.可知,他们一家人移居到美国主要是因为第一次世界战争爆发,他们为了躲避战争,故选d.

47.a   细节理解题.however,all i could do was to complain about how the food was not how mom always made it.可知,我抱怨的是她所做的食物并不是按我妈妈那种方式做的,故选a.

48.b   细节理解题.从倒数第二段i apologized without being told to and asked nanny to forgive me.可知作者感到很愧疚,故选b.

49.a  细节理解题.从最后一段that memory just like my nanny's love will stay in my heart forever.it is a sign of both strength and wisdom.asking for forgiveness helps us to learn,to grow,and to love.可知勇敢的去向别人寻求谅解,有助于帮助我们学习、成长和充满爱心.故选a.

50.d  推理判断题,根据第二段nanny quietly put down the plate and went into the living room.i followed a minute later and saw that she had tears in her eyes.可知奶奶很敏感,第三段she smiled,rubbed my head,and told me i was a good boy 可以看出奶奶很亲切,故选d.

【点评】考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

 

51.(10分)(2017•南开区模拟)wouldn't it be wonderful to travel to a foreign country without having to worry about the headache of communicating in a different language?

in a recent wall street journal article,technology policy expert alec ross argued that,within a decade or so,we'll be able to communicate with one another via small earpieces with built﹣in microphones.that's because technological progress is extremely rapid.it's only a matter of time.indeed,some parents are so convinced that this technology is imminent that they're wondering if their kids should even learn a second language.

it's true that an increase in the quantity and accuracy of the data loaded into computers will make them cleverer at translating"no es bueno dormir mucho"as"it's not good to sleep too much."replacing a word with its equivalent (同义词)in the target language is actually the"easy part"of a translator's job.but even this seems to be a discouraging task for computers.

it's so difficult for computers because translation doesn't﹣or shouldn't﹣involve simply translating words,sentences or paragraphs.rather,it's about translating meaning.and in order to infer meaning from a specific expression,humans have to interpret a mass of information at the same time.

think about all the related clues that go into understanding an expression:volume,gesture,situation,and even your culture.all are likely to convey as much meaning as the words you use.

therefore,we should be very skeptical of a machine that is unable to interpret the world around us.if people from different cultures can offend each other without realizing it,how can we expect a machine to do better?unless engineers actually find a way to breathe a soul into a computer,undoubtedly when it comes to conveying and interpreting meaning using a natural language,a machine will never fully take our place.

51.what does the underlined word"imminent"in paragraph 2probably mean? b 

a.ready.

b.approaching.

c.helpful.

d.advanced.

52.why is it hard for computers to replace a word with its equivalent? b 

a.their data is not adequate enough.

b.the real meaning of words can vary.

c.their accuracy needs big improvement.

d.a soul hasn't been breathed in them.

53.what view does the author hold about translation? a 

a.proper translation can be tough for humans.

b.slight distinctions matter little in translation.

c.some machines will interpret our world properly.

d.cultures deserve more attention than words used.

54.what is the best title for the text? d 

a.an expert's precise prediction    

b.the complexity of translation

c.who will be a better translator   

d.will language barrier actually fall

55.what is the author's attitude the modern technology? d 

a.unclear         

  b.objective    

c.optimistic  

d.negative.

【分析】本文是一篇科教类阅读,属于议论文,不用担心以不同的语言进行沟通的头痛,去外国旅行是不是很美妙?本文以此展开谈论,主要讲述了通过现代科学技术,语言障碍能不能变小甚至消失.

【解答】51.b.词义猜测题.根据上下文内容可知,indeed,some parents are so convinced that this technology is imminent that they're wondering if their kids should even learn a second language.句意为事实上,有些家长确信这种技术是迫在眉睫的,他们想知道他们的孩子是否应该学习第二种语言.故imminent意为迫在眉睫的.故选b.

52.b.细节理解题.根据it's so difficult for computers because translation doesn't﹣or shouldn't﹣involve simply translating words,sentences or paragraphs.rather,it's about translating meaning.and in order to infer meaning from a specific expression,humans have to interpret a mass of information at the same time.可知,电脑用同义词取代一个词很难,因为单词的真正含义也各不相同.故选b.

53.a.推理判断题.根据if people from different cultures can offend each other without realizing it,how can we expect a machine to do better?可以推测出,准确的翻译对于人来说很难.故选a.

54.d.主旨大意题.阅读全文,根据文章内容,尤其是wouldn't it be wonderful to travel to a foreign country without having to worry about the headache of communicating in a different language?可知,本文主要讲述了语言障碍会不会变小.故选d.

55.d.推理判断题.根据unless engineers actually find a way to breathe a soul into a computer,undoubtedly when it comes to conveying and interpreting meaning using a natural language,a machine will never fully take our place.可知,除非工程师真正找到一种方法让计算机有灵魂,否则当使用自然语言传达和解释意义时,机器将永远不会完全占据我们的位置.故可知,作者对于科技的态度是消极的.故选d.

【点评】本文考察学生的理解推断能力以及细心程度,只要抓住文章的关键词,采用寻读的方法查找细节,就能找到正确答案.

 

第三部分:写作 第一节:阅读表达 阅读短文,按照题目要求用英语回答问题.

56.(10分)(2017•南开区模拟)some years ago industries had more freedom than they now,and they did not need to be as careful as they must today.they did not need to worry a lot about the safety of the new products that they developed.they took little notice of the health and safety of the people who worked for them.often new products were dangerous for the people who used them and conditions in the work place had very bad effects on the health of the workers.

of course,sometimes there were real disasters which attracted the attention of governments and which showed the need for changes.also scientists who were doing research into the health of workers sometimes produced information which governments could not ignore.at such times,there were inquiries into the causes of the disasters or the problems.new safety rules were often introduced as a result of these inquiries; however,the new rules came too late to protect the people who died or who became seriously ill.

today many governments have special departments which protect customers and workers.in the u.s,for example,there is a department which tests new airplanes and gives warnings about possible problems.it also makes the rules that aircraft producers must follow.another department controls the foods and drugs that companies sell.a third department looks at the places where people work,and then reports any companies that are breaking the laws which protect the health and safety of workers.of course,new government departments and new laws cannot prevent every accident or illness,but they are having some good results.our work places are safer and cleaner than before.the planes and cars which we use for travel are better.producers are thinking more about the safety and health of the people who buy and use their products.

56.what had bad effects on the health of the workers?(no more than 6words) the conditions in the work place./the working conditions. 

57.in what ways do the departments protect customers and workers?(no more than 20words) by testing new products,controlling foods and drugs and examining work places 

58.please explain the underlined phrase"took little notice of"in the first paragraph in english.(no more than 5words) paid little attention to/ignored. 

59.what is the passage mainly about?(no more than 15words) the changes of safety and health of workers and customers 

60.do you think working or living place is safer and cleaner than before?please give one or two examples.(no more than 20words) yes,the river around us is cleaner than before; the traffic is safer. .

【分析】文中论述了工厂由于只看重生产不重视工人的身体健康,而导致许多人得了疾病,现在不同于过去了,生产厂家既改变了工人的工作环境又能保证了人们的健康状况.

【解答】56.the conditions in the work place./the working conditions.细节理解题.根据第一段的最后一行"the conditions in the work place had very bad effects on the health of the workers"可知,工厂的工作环境对工人有害.故填the conditions in the work place./the working conditions.

57.by testing new products,controlling foods and drugs and examining work places.细节理解题.根据最后一段第二至五行可知,有关部门通过检测新产品,控制销售的食品药品,监控工作场所,举报违法行为等来保护消费者和工人.故填by testing new products,controlling foods and drugs and examining work places.

58.paid little attention to/ignored.细节理解题.根据第一段"…they took little notice of the health and safety of the people who worked for them."k可知,企业很少关注工人的健康和安全,划线部分pay little attention to同义.故填paid little attention to/ignored.

59.the changes of safety and health of workers and customers.细节理解题.文章对比了工人和消费者健康与安全方面发生的变化.企业以前很少关注工人和消费者的权益,现在政府的介入使得情况得到了一些改善.故填the changes of safety and health of workers and customers.

60.yes,the river around us is cleaner than before; the traffic is safer.主观题,只要言之有理,皆可.yes,the river around us is cleaner than before; the traffic is safer.

【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.

 

第二节:书面表达(满分25分)

61.(25分)(2017•南开区模拟)假如你班李津(男)和王英(女)两位同学在高三阶段有不同的学习方法,请描述下列各图,并谈谈你的看法.

注意:

(1)词数不少于100;

(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;

(3)开头己给出,不计入总词数.

li jin and wang ying are two students of senior three.they both work hard but they have different learning methods.

 lijin often sleeps in class instead of listening to the teacher.(高分句型一)as a result,he misses lots of points that the teacher makes and it usually takes him more time to finish his homework.(高分句型二)so he has to stay up late and doesn't get enough sleep.

  however,wang ying has quite a different way of learning.she listens attentively and tries to catch everything that the teacher says in class.because of this,she spends less time doing her homework,which makes it possible for her to go to bed early.(高分句型三)

  in my opinion,wang ying learns more effectively in class and has more free time to enjoy herself,so i prefer her learning method.(高分句型四) .

【分析】本篇书面表达属于图画类作文,根据提示信息李津(男)和王英(女)两位同学在高三阶段有不同的学习方法,请描述下列各图,并谈谈你的看法,写作时注意以下几点:1、仔细阅读有关提示,弄清试题提供的所有信息,明确几个要点:李明经常上课睡觉,不听教师讲课;王英上课认真听讲,仔细记笔记;而李明经常晚上学到深夜;王英晚上做完作业,早早上床睡觉,休息得很好;表达出自己对这一现象的看法. 2、图画是文章的总体框架,要在图画的范围内进行分析、构思和想象.要依据提示情景或词语,按照一定逻辑关系来写.本文写作时可以按照要点所给的顺序写.3、根据要表达的内容确定句子的时态、语态;就本文而言应该用一般现在时态.4.注意使用高级词汇和句式,以增加文章的亮点.

【亮点说明】本文结构紧凑,层次分明,而且使用了多种表达:instead of 而不是;as a result结果是;stay up late熬夜;however然而;because of由于;in my opinion以我的观点来看;

li jin often sleeps in class instead of listening to the teacher.(高分句型一)

as a result,he misses lots of points that the leacher makes and it usually takes him more time to finish his homework.(高分句型二)

because of this,she spends less time doing her homework,which makes it possible for her to go to bed early.(高分句型三)

in my opinion,wang ying learns more effectively in class and has more free time to enjoy herself,so i prefer her learning method.(高分句型四)

【解答】li jin and wang ying are two students of senior three.they both work hard but they have different learning methods.

  li jin often sleeps in class instead of listening to the teacher.(高分句型一)as a result,he misses lots of points that the teacher makes and it usually takes him more time to finish his homework.(高分句型二)so he has to stay up late and doesn't get enough sleep.

  however,wang ying has quite a different way of learning.she listens attentively and tries to catch everything that the teacher says in class.because of this,she spends less time doing her homework,which makes it possible for her to go to bed early.(高分句型三)

  in my opinion,wang ying learns more effectively in class and has more free time to enjoy herself,so i prefer her learning method.(高分句型四)

【点评】英语写作是一项主观性较强的测试题.它不仅考查学生的写作基础而且还考查学生在写作过程中综合运用语言的能力.在撰写时要注意主谓语一致,时态呼应,用词贴切等.要提高英语写作水平,需要两方面的训练:一是语言基础方面的训练,要有扎实的造句、翻译等基本功,即用词法、句法等知识造出正确无误的句子;二是写作知识和能力 方面的训练以掌握写作方面的基本方法和技巧.

免责声明:本文系本网编辑转载,转载目的在于传递更多信息,并不代表本网赞同其观点和对其真实性负责。如涉及作品内容、版权和其它问题,请在30日内与本网联系,我们将在第一时间删除内容,联系电话:023-88190008!

相关新闻

天津自主招生网合作热线

400-0509-023

周一至周日:9:00-21:00

高职单招网新浪博客

立即关注

2013-2019 天津自主招生网, All Rights Reserved. | 渝ICP备16012042号-2 | 渝公网备 50011202500631号

公司地址:重庆市两江新区金贸时代19幢507(轻轨3号线金渝站1号出口)| 广告投放:15023308442(曾老师) |合作加盟:15025359797(刘老师)

×
  • 真实姓名:
  • 手机号码:
  • 意向学校:
  • 意向专业:
  • 邀答数量:
  • 毕业学校
  • QQ号码: